torstai 14. helmikuuta 2019

Hapatusklubi tarjoaa uusia säilöntävälineitä


Helmikuun Hapatusklubissa (torstaina 7.2.2019) pääsimme kokeilemaan porukalla uusia välineitä hapankaalin valmistukseen. Sydänlanka otti käyttöön suunnittelija Antti Helskeen kehittämät paininritilät ja keskiputket, jotka sopivat 10 litran elintarvikesankkoon. Saatavana on myös 30 litran ritilöitä ja keskiputkia. Hapansäilönnästä kiinnostuneet voivat tilata niitä suunnittelijan kotisivujen kautta:

⇾ HABILIS - Myytävänä paininritilöitä ja keskiputkia hapatusastioihin


Videolla näkyy, miten paininritilöillä kasvimateriaali painetaan nestepinnan alle. Rei'itetty keskiputki auttaa paineiden vapautumisessa. Kokonaisuuden kruunaa käymislukko, jonka ansiosta sankon kantta ei tarvitse käymisen aikana välttämättä kertaakaan avata eikä sankosta tulvi nestettä ulos.


Viime kerran klubissa osallistujat pääsivät lisäksi nuijimaan kaalia oikein kunnon nuijalla. Pian huomattiin, että liinoilla kiinnitetyn, turvareunuksilla varustetun kaaliämpärin nuijiminen on antoisaa, terapeuttista ja mutkatonta ajanvietettä. Menetelmä on mainio ja soveltuu hyvin tarkoitukseen – kasvien solurakenteen rikkomiseen ja nesteen irrottamiseen, jotta maitohappobakteerit pääsisivät paremmin käymisen alkuun.


Tahdotko järjestää Hapatusklubin?

Sydänlanka järjestää työpajoja luonnonvarojen hyödyntämisestä, tarjoaa välineistöä ja opetusta keräilyyn ja säilöntään sekä talkoilee kestävämpien elintapojen puolesta!

Jos sinulla on raaka-aineita lähistöllä, pihassa tai puutarhassa, joita tahtoisit hyödyntää monipuolisemmin tai kaipaat yhteistä tekemistä hyvällä meiningillä, voit kutsua työpajan luoksesi.

Sydänlangan Hapatusklubissa tiivistyvät yhdistyksen perusarvot, kuten yhteisöllisyys, ekologisuus, paikallisesta runsaudesta ammentaminen ja perinnetaidot. Lue lisää Hapatusklubista Sydänlangan sivuilta:



TEKSTI: Jussi Sinkkonen
VIDEO: Reijo Oinonen / Jussi Sinkkonen