torstai 14. helmikuuta 2019

Bokashi-kompostointi

Bokashi on pikakompostointia maitohappobakteerien avulla. Tiettyjen mikrobien avulla (EM-mikrobit) aikaansaadaan hapettomassa tilassa tapahtuva orgaanisen aineksen fermentoituminen. Fermentoinnin avulla ruokamultaa syntyy huomattavan nopealla tahdilla! Kompostointitapa on lähtöisin Japanista, jossa boka shi -sanapari tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta.

Oman bokashi-kompostorin voi helposti rakennella kahdesta ämpäristä. Se on yksinkertainen rakentaa ja parilla bokashi-kompostorilla selviää jo talven yli kotitalouden biojätteistä. Valmista bokashikompostia syntyy parhaimmillaan kuudessa viikossa ja se on tehoravintoa puutarhaan.

Sydänlanka on alkanut perehdyttää ihmisiä bokashin maailmaan Hapatusklubien, puutarhatyöpajojen ja sellaisten talkoiden yhteydessä, joissa biojätettä syntyy. Bokashi -työpajassa tutustutaan menetelmään ja rakennetaan omat yksinkertaiset kompostorit. Kimppatilauksena voidaan myös edullisesti hankkia bokashi-rouhetta, jonka sisältämän mikrobikannan avulla fermentoituminen tapahtuu.

Sydänlangan puutarhuri esittelee videolla bokashi-ämpärin käytön.

Bokashi-kompostointi vaihe vaiheelta:


1. Kerää ensin biojätteet kannelliseen astiaan, josta biojätteet lisätään bokashi-ämpäriin korkeintaan kerran päivässä. 
- biojäte kannattaa pilkkoa pieniksi, noin kahden senttimetrin kokoisiksi palasiksi, sillä hyvin pilkottu jäte multaantuu parhaiten

2. Täytä bokashiämpäri. Ripottele jätteen päälle bokashirouhetta noin ruokalusikallinen biojätelitraa kohden. 
- suosi vihannesjätettä – liha-, maitotuotteet ja muu proteiinipitoinen ei maistu mikrobeille yhtä hyvin – jos eläinperäisiä jätteitä on paljon, lisää rouheen määrää.
- jätteiden paineleminen kevyesti sekä bokashirouheen lisääminen jätekerrosten väliin nopeuttaa prosessia

3. Sulje kansi tiiviisti ja säilytä bokashi-ämpäriä huoneenlämpöisessä tilassa
- vältä avaamasta kantta – mitä vähemmän ämpäriä avataan, sitä vähemmän ämpäriin pääsee ilmaa

4. Tyhjennä alempaan ämpäriin valuva suotovesi muutaman päivän välein. Kannattaa tiivistää jätettä samalla. 
- bokashi-kompostorin suotonesteen voi kaataa viemäriin, mutta
- neste on myös erittäin ravinnepitoista ja sisältää kasveille hyödyllistä pieneliöstöä – sitä voi käyttää lannoitteena (laimennussuhde 1:100, taimille jopa 1:200)

5. Toista vaiheet yhdestä neljään kunnes bokashiämpäri täyttyy. Sen jälkeen anna bokashikompostorin hapattua huoneenlämmössä vähintään kaksi viikkoa kantta avaamatta. Muista kaataa suotoneste pois alemmasta ämpäristä.

6. Sekoita bokashi mullan sekaan. Pohjalle vanha kerreos multaa ja sen päälle bokashi.
- fermentoitunut biojäte voidaan haudata maahan sekoittamalla perusteellisesti mullan kanssa tai
- sekoittaa vanhaan kompostiin, jossa multaa on jo ennestään tai
- tehdä oma multatehdas esim. saaviin tai ämpäriin
- bokashia ja multaa tulee olla yhtä paljon
- seoksen päälle kannattaa laittaa vielä noin 10-15 cm multaa

7. Bokashi muuttuu mullaksi noin kahdessa viikossa - kuukaudessa. Valmiin mullan seassa ei näy enää biojätteitä. Voimakas multa kannattaa laimentaa ennen käyttöä. Noin yksi kolmasosa bokashimultaa sekoitettuna kahteen kolmasosaan tavallista multaa on hyvä suhde melkein kaikille kasveille. Ravinteikkaammasta mullasta pitäville kasveille, multaa ei tarvitse laimentaa yhtä paljon.