sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Puutarhatyöpajat

Puutarhan suunnittelu, vinkit ja opastus puutarhanhoidossa, yhteiset talkoot sekä kestävän ja juurevan elämäntavan edistäminen kuuluvat Maaseutuyhdistys Sydänlangan tavoitteisiin. Ajatuksena on, että puutarhoja hoidetaan, jotta mahdollisimman monelle olisi niistä iloa ja hyötyä.

Sydänlanka on viime vuosina tehnyt yhteistyötä tilallisten kanssa, luonut lähiruokaverkostoja, hoitanut edellisen toimikauden aikana yhteistyöllä Joensuun Botanian puutarhoja tarjoten luonnonläheiselle kaupunkikulttuurille tapahtuma-alueen. Lisäksi yhdistysväki on talkoillut peltohommien, kasvihuoneen ja kanalan rakentamisen, kohopenkkien, yrttispiraalien, kompostoinnin, kateviljelyn ja taimikasvatuksen parissa. Taimia Sydänlanka on myynyt varainhankintana.

Yhteisöllinen penkkiviljely

Sydänlanka on kartoittanut kulttuurisen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta ekologisesti merkittäviä kohteita ja auttanut niiden ylläpidossa. Samalla on syntynyt yhteisöviljelyyn, keräilyyn ja yhteisölliseen palstaviljelyyn liittyviä ideoita ja kokeiluja.

Puutarhanhoito on usein elämänmittainen prosessi oppimista ja kokeilua. Tekemällä oppii parhaiten, mutta oppimisen sarkaa ei ole pakko raivata yksin. Etuna yhteisöviljelyssä on vertaistuki, palsta hyvin hoidetulta maalta, kokeneempien puutarhureiden opastus ja lopulta valmis sato. Yhteisöviljelmiin osallistuminen ei ole sitovaa, mutta yhteistyöllä hommat hoituvat mukavasti ja omaa työpanosta vastaan saa satoa suhteessa kevyemmällä vaivalla. Tietenkään yhteisöviljely ei yksistään ole  kokonaisvaltainen ratkaisu ruokahuoltoon, mutta yhteisen tekemisen edut ovat lukuisat yksinäiseen puurtamiseen verrattuna.

Nykyaikana monet kokevat merkityksettömyyttä ja näköalattomuutta elämässään. Yhteisöviljely on mielekästä ja tarkoituksenmukaista tekemistä, joka ei juurikaan tunne taloudellisia tai sosiaalisia rajoituksia. Päinvastoin, se avartaa näitä elämän osa-alueita.

Mikäli palstojen hoito porukalla kiinnostaa, olethan yhteydessä, kerromme lisää!
-> sydanlankary (ät) gmail (piste) com


Kompostointi

Mikäs sen riemastuttavampaa kuin kompostin huolellinen tekeminen! Pienin panostuksin voi päästä kotitaloudessaan eroon keittiöstä kertyvästä biojätteestä. Elit kerrostaloasunnossa tai maaseudulla, niin kompostointiin löytyy hyvin usein mahdollisuuksia. Onnistuneen kompostoinnin lopputuloksena käsissäsi on mustaa kultaa, jota voit käyttää maanparannusaineena niin avomaalla kuin ruukussa. Orgaaninen raaka-aine muuttaa muotoaan käytyään läpi mikrobien ja hyönteisten ruuansulatuksen, ollen näin erittäin hyödyllinen maan elävyyden kannalta. Hyvinvoiva maa jaksaa kasvaa terveitä kasveja!

Työpajassa tutustutaan kompostoinnin saloihin ja käydään läpi erilaisia kompostointi-menetelmiä, sekä paneudutaan biojätteen hapattamiseen bokashi-ympin avulla.

LUE LISÄÄ: Bokashi-kompostointi


Yrttispiraali

Luo puutarhaasi pieni mikroilmasto kivien ja maan avulla. Spiraalin muotoinen kivirakennelma tarjoaa suotuisan kasvupaikan monelle erilaiselle yrtille, sekä samaan aikaan kaunistaa puutarhaa. Auringon lämpöä keräävät kivet ja syvä multakerros muodostavat hyvät olosuhteet kasvulle!

Pienen yrttispiraalin tekee pienellä porukalla päivässä, kun materiaalit ovat valmiina työstettäväksi. Rakennelman tekeminen yhdessä on vaivatonta, kun on useita käsipareja noutamassa kiviä ja kärräämässä multaa, sekä latomassa penkkiä muotoonsa.


Puutarhan suunnittelu

Kevään lähestyessä ja valon lisääntyessä kotipuutarhurit alkavat toiveikkaasti suunnata ajatuksiaan koittavaan kesään.

Kasvatettavien kasvien siementen valinta ja niiden vaihtaminen, sekä kasvupaikkojen suunnitteleminen sujuu muiden asiasta innostuneiden kanssa leppoisasti. Kimppatilaukset mahdollistavat edullisempien siemenerien tilaamista ja säästää resursseja. Alan kirjallisuuden, lehtien ja internetin avulla pääsee tutustumaan kasvimaailman tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Työpajaa pitävän puutarhurin ja paikalla olevien kotitarhurien eväin voit aloittaa kasvukauteen valmistautumisen jo varhain kevättalvella, jolloin keväthommat eivät ihan niin varkain saavu puutarhaasi lumien sulettua.

Mukaan kannattaa varata muistiinpanovälineet ja halutessaan puutarha-aiheista kirjallisuutta.


Puiden ja pensaiden leikkaaminen

Useiden pihan puiden ja pensaiden leikkaaminen on kylläkin helppoa, mutta vastuullista puhdetta, koska leikkaamisen aiheuttamat jäljet ovat nähtävillä vielä vuosienkin jälkeen. On siis hyödyllistä tietää perusperiaatteita puuvartisten kasvien leikkaamisesta. Perehtyminen leikattavaan kasviin luo mahdollisuuden sille uusiutua vähemmin vaurioin toimenpiteestä.

Leikkaamiseen on useita syitä, kuten kasvusto on liian tiheä tuottaakseen tasaisia marjoja, ja milloin kasvi on vaurioitunut oksastaan, tai pensas on alkanut rehottamaan liiaksi.

Tutustumme tarkemmin muutamaan etukäteen valittuun ja käsillä olevaan puuvartiseen kasviin ja sen leikkaamisen.


TEKSTI: Jussi Sinkkonen, Jehki Potkonen